Zelfonderzoek - Bloedglucose sensor (1)

Gooood sunday everyone!

Al jaren doe ik zelfonderzoek. Met name omtrent het beïnvloeden van mijn chronische huidaandoening. Dit keer ga ik nog een stapje verder en draag ik voor twee weken een bloedsuiker sensor. Weliswaar niet vanwege het feit dat ik diabetes heb, maar om mijn lichaam nog beter te leren kennen.

Ik wilde dit al een tijdje gaan doen, maar ik moest even de juiste timing ervoor vinden. Nu het vakantietijd is en veel activiteiten naast werk in rustiger vaarwater verkeren leek het mij leuk om hier even in te duiken. Naast dat ik het zelf bijhoudt lijkt het me leuk om mijn bevindingen met je te delen. Vandaag start ik daar mee.

Aanloop hiernaartoe…

Tot op heden lukt het mij vrij goed om invloed uit te oefenen op mijn aandoening. Dit is gelukt door mijn leefstijl zo te veranderen dat ik mezelf, mijn lichaam en mijn gezondheid optimaal kan ondersteunen. Dit hield in dat ik veel kilo’s kwijt ben geraakt, maar ook op andere aspecten rondom leefstijl mijn aandacht richtte. Toch blijft dit altijd een zoektocht. Je verandert immers constant en er spelen veel variabelen mee. Mijn interesse hierin is ook dusdanig groot dat ik door de jaren heen niet alleen veel zelfonderzoek heb gedaan maar ook steeds meer heb geleerd over alles wat te maken heeft met leefstijl, gedragsverandering en het mentale aspect wat daarbij komt kijken.

Waarom een bloedsuikersensor??

Omtrent voeding heb ik denk ik het meeste zelfonderzoek gedaan de afgelopen jaren. In het begin heb ik de basis van een gezond voedingspatroon aangelegd en vervolgens heb ik gekeken hoe ik op bepaalde voedingsmiddelen reageer. Dit heeft mij enorm geholpen. Bepaalde voedingsmiddelen werken niet zo tof op mijn lichaam en ik zag ook mega veranderingen in de consumptie van voeding in samenspel met slechtere darmflora, het immuunsysteem of perioden van stress. Door dat samenspel eigen te maken en daar patronen in te zien kon ik al vrij veel vooruitgang boeken.

Als het gaat om voeding denkt men vaak aan de producten die je eet. Maar de kwaliteit van die producten en de timing wanneer je het product eet kunnen ook van invloed zijn op het hiervoor genoemde samenspel. Daar had ik jaren terug nooit echt over nagedacht. Naarmate ik verder kwam in mijn leefstijlverandering nam de belangstelling naar deze aspecten meer toe.

Motortje laten draaien…

Ik weet dat ik veel heb moeten doen om mijn ‘obesogene’ honger en verzadigingssignalen te veranderen. Vanuit vroeger at ik altijd veel en vaak en hield ik, zoals ik nu weet, mijn eigen vicieuze cirkel in stand om bijvoorbeeld resultaten in gewicht en gezondheid te ervaren. Nu snap ik mijn brein goed, weet ik hoe die hamster mij soms voor de gek wilt houden en werk ik daaromheen. (meer over de hamster? lees blogje: Get fit for life, not just for summer

Nu wil ik eens kijken hoe ik mijn timing van eten en de producten die ik consumeer nog wat meer kan aanpassen om mijn lichaam optimaal te ondersteunen en om zo een soort persoonlijke voedingsblauwdruk te krijgen en mijn lichaamssignalen op mij af te stemmen. Dat is iets waar ik enorm voorstander van ben. Vanuit mijn werk als verpleegkundige weet ik al veel van diabetes, bloedglucose en de werkingsmechanismen ervan. Het heeft mij altijd mateloos geïnteresseerd aangezien ik ook een sterk verband dacht te zien in mijn eigen huidaandoening, ontstekingen en bloedsuikerlevels. Door mijn opleiding tot leefstijlcoach en activiteiten binnen het leefstijl- en preventielandschap heb ik mijn kennis hierover uitgebreid.

Je Leefstijl als Medicijn

Via Je Leefstijl als Medicijn kwam het gebruik van de bloedsuikersensor vaker naar voren; ook voor mensen zonder diabetes. Ik had eigenlijk nooit nagedacht over het preventief inzetten van de sensor om meer kennis over je eigen honger en verzadigingssignalen te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld ook erg leerzaam zijn voor mensen met metabole aandoeningen of overgewicht en obesitas.

Dat wil dit leefstijlnerdje natuurlijk wel eens uit gaan vinden. Al ben ik totaal niet goed met cijfertjes en data, kan deze manier van onderzoek wel heel veel inzichten geven.

Redenen waarom dit leefstijlnerdje de sensor wil gebruiken:

  • Meer inzicht in de wisselingen in mijn bloedsuikerspiegel

  • Beter leren kennen van mijn honger en verzadigingssignalen

  • Uittesten van wat bepaalde voedingsmiddelen voor effect hebben op mijn bloedsuikerspiegel en energielevels gedurende de dag

  • Mogelijke effecten van voeding of bloedsuikers op mijn aandoening en vorming ontstekingen

  • Optimaliseren van periodes dat je niet eet (periodiek vasten)

  • Puur uit nieuwsgierigheid!!

Plan van aanpak

Vanaf vandaag draag ik dus 2 weken een bloedsuikersensor. Vooraf heb ik beetje uitgezocht wat mijn plan van aanpak gaat zijn. Dit staat echter nog niet helemaal vast. Eerste dagen doe ik vooral hetzelfde als altijd om zo te zien wat mijn basislijn is en hoe ik daarop reageer. Met die informatie ga ik verder in op het ‘trainen’ van mijn bloedsuikerwaarden. Hierover later meer.


Disclaimer: ik raad niemand aan om dit net als ik te doen. Dit gaat puur over het delen van mijn inzichten en bevindingen ter inspiratie en inkijkje in mijn hoofd. En uiteraard om voor mezelf terug te lezen. Mocht je beginnen met jou zoektocht, zorg dan altijd voor eerst voor een gezond basis voedingspatroon voor je details gaat uitzoeken. Kom je er niet uit raadpleeg dan altijd een professional of diëtiste.

Meer over lezen?

Data Gedreven Vasten

Je Leefstijl als Medicijn

Interessante artikelen

  • PMID: 33914421.

  • PMID: 33512717.

  • PMID: 27687742.

  • PMID: 29754952.

Veel Liefs,

Vorige
Vorige

Zelfonderzoek - Bloedglucose sensor (2)

Volgende
Volgende

Vergelijk jezelf alleen met jezelf