Vergelijk jezelf alleen met jezelf

Laatst betrapte ik mezelf erop dat ik meer aan het vergelijken ben met anderen. Dit deed ik ook veel in mijn tienerjaren, vaker uit onzekerheid, een wil om anders te zijn of er anders uit te zien. Ik heb daar toen hard aan gewerkt, met name door mijn zelfvertrouwen op te krikken. Toch is dat iets wat weleens terug blijft komen en wat ook heel menselijk is.

We zijn immers gewoonte dieren en leven al zolang als de mensheid bestaat in groepen samen. Binnen deze groepen betekende ‘erbij horen’ en met de kudde meegaan dat je een grotere kans had om te overleven. Dat zie je nu nog steeds  terugkomen in het dagelijks leven. Door me ervan bewust te zijn dat dit oergedrag ook in mijn eigen leven een rol speelt, helpt het mij ook om alles weer even in perspectief te zien.

 

Vergelijken hoeft niet per se slecht iets te zijn. Je kunt namelijk ook naar iemand kijken en denken “Wauw, diegene doet iets gaafs of is lekker bezig, daar kan ik een voorbeeld aan nemen”. Meer vanuit bewondering of ook wel gezonde jaloezie. Dat is hoe ik het merendeel van de tijd naar mensen kijk. Aan de andere kant kan je ook naar iemand kijken en jezelf slechter afbeelden naast diegene. Dan heb je de negatieve vergelijking te pakken en schaad je jezelf er vaker mee. Deze negatieve gedachten kwamen bij mij vroeger vaak voorbij en in de afgelopen weken probeerden deze gedachten zich ook weer in mijn brein te nestelen.

Hoe denk ik dat dat tot stand is gekomen?

De afgelopen maanden hebben best veel van mij gevraagd, zoveel leuke, maar ook spannende dingen die op mijn pad kwamen. Hier heb ik meer tijd in geïnvesteerd en ben ik ook best wel uit mijn comfortzone gestapt. En dat allemaal naast mijn normale werkuren. Hierdoor is het voor mij wel iets meer een uitdaging geweest om bijvoorbeeld in beweging te blijven, gezond en voornamelijk gevarieerd te eten, rust te pakken en te werken aan mijn fysieke doelen (bijvoorbeeld sterker worden in de gym).

Misschien herken je het volgende wel: wanneer je zelf iets niet hebt of nog niet kunt, dan lijkt het opeens alsof veel mensen die je ziet dat wel kunnen of er mee bezig zijn. Ik zag dan bijvoorbeeld een filmpje op Instagram voorbij komen van iemand die dagelijks veel in de gym was, progressie maakte en daarover deelde. Of iemand die dagelijks heerlijk een gevarieerde maaltijd zelf maakte met verse producten uit haar tuin. Dan wilde ik ineens ook mijn moestuin of meer focussen op progressie met bewegen. Dit hoeven niet per se slechte gedachten te zijn en kunnen je juist ook helpen om in beweging te komen zonder jezelf hier negatief mee te associeren.

Zo bijzonder hoe je brein je dan voor de gek kan houden. Je ziet vaak maar 1% van iemands leven en daarmee bepaalt dat dan zogenaamd dat jij het niet genoeg zou doen? Haha ik snap het al. Die kant gaan wij niet op.

Zo zie je ook dat mijn brein en gedachten af en toe een loopje met mij nemen. Ik was gedurende die drukkere maanden onwijs leuke dingen ook aan het doen en bleef ondertussen toch met de ruimte en tijd die ik had op mijn gezondheid letten (sporten, ochtend routine, koud douchen, voeding, genoeg slapen, mediteren/visualiseren).

Gelukkig merk ik snel op wanneer ik mezelf naar beneden breng door te vergelijken met anderen. Dit is iets wat gegroeid is in afgelopen jaren. Wat mij dan helpt is bewust te kijken welke content, informatie ik consumeer en ook waar ik mijn aandacht op richt. Ik probeer mijn aandacht en focus weer bij mezelf te leggen. Mezelf te vergelijken met mezelf en niet met iemand anders. Vergelijken is uiteindelijk enkel afleiding en brengt je niet verder. Iedereen is anders, heeft achter de schermen zijn eigen struggles en zelden zie je die in detail voorbij komen. Je kunt immers nooit in iemands anders hoofd kijken.

Social media is hier natuurlijk een belangrijke schakel in. Zelf doe ik er ook wel veel mee en ik vind het oprecht echt heel leuk. Ook geloof ik echt in de positieve werking die het kan hebben (daar hoop ik natuurlijk ook aan bij te dragen ;) Toch kan ik ook flink balen van wat er voor rompslomp en ruis rondzwerft waar je weinig tot niets aan hebt of wat een vertekend beeld kan schetsen. Dat is soms nog weleens lastig navigeren vind ik zelf.

 

Tip: wat ik deed toen ik 15/16 jaar was en nu nog steeds regelmatig doe… is de accounts of content die ik volg door te gaan en te kijken of het mij oprecht iets brengt of niet. Geeft het me energie? Kan ik er iets van leren? Als het antwoord ‘nee’ is, dan kan ik diegene of bedrijf ontvolgen.

Tip 2: Controleer je gedachten. ZOO belangrijk in dit plaatje, je ziet waar het je heen kan brengen als je even niet goed oplet. Hoe vaker je ze ook denkt, hoe meer je erin gaat geloven. Vervolgens vormt het jouw 'waar’heid. Overigens is ongeveer 80% van de gedachten die je vandaag hebt hetzelfde als die van de dag ervoor.  Dus als je elke dag die “slechte” content consumeert zie je hoe snel het kan gaan.

Mijn grootste leerpunt van dit alles is dat ik goed moet beseffen in welk ‘seizoen’ ik mij bevind. Daarmee bedoel ik niet lente, zomer, herfst of winter, maar juist waar deze periode voor mij in het teken van staat. Iets meer of minder tijd voor het een of ander is dan heel logisch, waar liggen je prioriteiten, hoe deel ik deze in en zorg ik ondertussen goed voor mezelf. Je bent echt fantastisch bezig en meer dan je best kun je niet doen. “Don’t compare your chapter 1, to someone else’s chapter 20.”

Ik geloof ook echt dat je je eigen omgeving zo kunt vormen dat het enorm in je voordeel werkt, dit heb ik zien gebeuren in mijn afgelopen jaren. Laat me weten of je daar meer over wilt weten!

Ik zou het ook enorm leuk vinden als je me verteld (hieronder of via socials) of je het leuk vindt om deze persoonlijke notes te lezen of dat je jezelf hierin kan herkennen.

Fijne dag! Liefs

Vorige
Vorige

Zelfonderzoek - Bloedglucose sensor (1)

Volgende
Volgende

Get fit for life, not just for summer