Zelfonderzoek - Bloedglucose sensor (2)
De eerste drie dagen dat ik de sensor draag staan in het teken van ontdekken wat mijn bloedsuikerspiegel doet zonder dat ik iets verander in mijn dagelijkse eet- en beweegpatroon.
Dag 1
Ik had de bloedsuiker sensor opgedaan op zondag ochtend. Ik begon met het meten van mijn bloedsuiker rond mijn ontbijt wat voor mij rond 12:00 uur was vandaag. Dit was een heerlijke grote smoothiebowl. Ik had verwacht dat mijn bloedsuikerspiegel hierdoor een enorme piek zou krijgen vanwege het fruit dat je fijn maakt in de blender. Ik gebruik weliswaar bijna altijd bevroren blauwe bessen voor mijn smoothiebowls wat een lage glykemische index heeft. Dat betekent dat je bloedsuiker niet zo sterk reageert in vergelijking met fruitsoorten of voedingsproducten met een hogere glykemische index (denk aan appels, bananen, mango).
Anyway… het punt dat ik wil maken is dat na mijn smoothiebowl er inderdaad een piek te zien was, echter niet zo hoog als ik had verwacht. Na het eten daarvan gingen we direct boodschappen doen. In de supermarkt (amper 30 minuten later) voelde ik me een beetje wazig, waarna ik mijn bloedsuiker sensor scande en zag ik dat mijn bloedsuiker mega aan het crashen was. Toen was ik wel beetje verbaasd. Aangezien ik altijd eigenlijk mijn smoothiebowl wel voorzie van een goede hoeveelheid proteïne en verzadigende vetten uit bijvoorbeeld chia zaden, want dit kan helpen om meer verzadigd gevoel te houden en minder schommeling in bloedsuiker te krijgen (zie grafiek hieronder). Dus ik had gedacht dat ik daar wel langer op voort zou kunnen. De crash duurde niet zo lang en vrij snel daarna had mijn lichaam mijn bloedsuiker waarde weer omhoog gebracht.
Dag 2
Ik begon de ochtend met nuchter (zonder gegeten te hebben) bewegen. Mijn bloedsuiker begon op te lopen toen ik begon met bewegen. Hij liep zelfs hoger op dan mijn piek van de smoothiebowl de dag ervoor. Dit is wel goed te verklaren doordat als je gaat bewegen je spieren meer glucose/brandstof vragen. Hierdoor wordt het glucose in je bloed gebruikt of worden reserve voorraden in je lever aangesproken en kan dit via je bloedbaan naar je spieren gebracht worden. Wat werkt ons lichaam toch geweldig he!
Na de beweging in de sportschool ging ik naar huis en had ik nog steeds niet erg veel trek. Dat is ook logisch te verklaren doordat bij bewegen er meer aandacht is voor je spieren waar ook meer bloedtoevoer naartoe gaat in plaats van naar je organen en bijvoorbeeld het spijsverteringsstelsel.
Ik besloot wel opnieuw die smootiebowl te nemen en die nog iets meer te voorzien van proteïne en verzadigende vetten (nootjes, extra notenpasta). Ik kan er zo ontzettend van genieten, maar opnieuw volgde er vrij vlot erna weer een mega crash. Toch zijn het de koolhydraten dan die de boventoon voeren en die je lichaam stimuleren om meer insuline aan te maken waarna de glucose sneller aangepakt wordt in je bloedbaan.
In de avond nam ik een grote omelet met veel groente, waar ik altijd goed verzadigd van raak en dat was ook terug te zien in mijn waarden. Dit leverde een hele milde piek op en ook kon ik daar erg lang op teren. Meestal neem ik na het avondeten nog iets kleins, maar dat was zeker niet nodig dit keer.
Dag 3
Deze ochtend begon ik mijn dag met nuchter een rondje lopen. Ik denk dat je inmiddels al wel door hebt dat op nuchtere maag bewegen voor mij op dit moment echt wel de voorkeur heeft ten opzichte van daarvoor ontbijten. Met name dus ook wegens bovenstaande reden, dat mijn lichaam zich echt op beweging kan focussen, reserves kan aanboren en ook langer in herstel- en onderhoudfase kan blijven. Ik voorzag deze ochtend ook een lange dag aan spreekuren op mijn werk, waarbij ik niet veel aan bewegen tussendoor toe kom. Op werkdagen vind ik het soms ook nog wel lastig om juiste eetmomenten te kiezen. Ik eet dus liever iets later op ochtend (geen vaste tijden of iets), maar doordat ik vaker spreekuren heb is dat niet altijd even handig. Dit keer nam ik om ongeveer 10:00 uur een appel met wat nootjes. Ik weet dat combineren van appel met bijvoorbeeld nootjes ook een minder hoge bloedsuiker piek geeft doordat je vetten toevoegt die wat langzamer verteert worden. Toch was de piek in bloedsuiker na de appel al hoger dan de smoothiebowl of avondeten van de voorgaande dagen. Na 1 appel…kun je nagaan. De lunch had ik een bietensalade gemaakt waarbij ook wat appel en ook verzadigende vetten en eiwitten, waarbij mijn bloedsuiker nauwelijks een kick gaf.
Eenmaal thuis had ik een van mijn favoriete maaltijden al eerder voorbereid om onderweg op te eten. Namelijk, een eigen gemaakte variant op Tabouleh. Waar ik echt mezelf qua portiegrootte niet echt kan inhouden, haha. Weliswaar zit er veel groente in ook wat erin zit maar ook zo mega vullend en veel. Ik was benieuwd wat mijn spiegel hiervan zou vinden. Opnieuw wel een milde piek waarbij ik er lang op voort kon. Eigenlijk had ik verder niets nodig die avond, maar ik ben nou eenmaal een mega chocola fan dus ik had nog even een proteïne shake gemaakt met een stukje 85% chocola. Heerlijk.
Basislijn en voedseltrigger
Na alle bloedsuikers ook bij te houden in de app en de data in te vullen berekende het programma waar ik in werk je basislijn uit en geeft hij na een aantal dagen ‘normaal’ eten ook aan wat je voedingstrigger is. Een voedseltrigger is de bloedglucose waarde waarbij je lichaam voeding nodig heeft. Als je op die waarde of onder zit is het jou ideale moment om te gaan eten. Zit je er ver onder dan kan je met wat meer koolhydraten ook goed af (zie functies van macronutriënten in figuur hierboven). Zit je er nog boven dan kan je beter nog even wachten met eten.
Het kan dus zijn dat je denkt trek te hebben maar je lichaam het nog niet nodig heeft. Tuurlijk kan je met deze informatie doen wat je wilt en hoef je je nergens strikt aan te houden maar het is (voor mij) zeker interessant om dit ook te ervaren.
Wat heb ik in deze dagen geleerd?
Bizar snelle crash en minder hoge piek dan gedacht na eten smoothiebowl. Overwegen of het het waard is of wel zo slim dan.
Hoe je lichaam voor zichzelf en je energielevels zorgt zodra je in beweging komt, dus ook als je nuchter beweegt. Petje Af!
Wat je eet en in welke combinaties heeft zoveel impact op schommelingen in je bloedsuiker.
Ben benieuwd naar de komende week welke in het teken staat van mijn voedseltrigger beter leren kennen en proberen welke aanpassingen in mijn voedselpatroon daaraan bij kunnen dragen. Stay tuned!
Veel liefs,