Waarom zou (gefermenteerde) Rauwe Zuivel voor jou kunnen werken?
In een voorgaande blog heb ik mijn ervaring ten aanzien van het introduceren van rauwe zuivel in mijn voedingspatroon toegelicht. Inmiddels is het onderdeel van mijn gezondheidsblauwdruk en ondersteund het mijn gezondheid en chronische (huid)aandoening op een positieve manier. Of dat voor jou ook het geval kan zijn, daar kom je hopelijk achter na het lezen van deze blog. Met praktische diepgang over de oorsprong, verwerking en het gebruik van rauwe zuivel hoop ik je meer verduidelijking te geven.
Wat maakt rauwe zuivel uniek?
Rauwe melk is melk die onbewerkt gedronken wordt. Al decennialang wordt door verschillende instanties afgeraden dit te nuttigen en wordt er gewaarschuwd voor de risico’s op een voedselinfectie. In rauwe melk kunnen namelijk ziekteverwekkers of bacteriën voorkomen zoals Listeria, salmonella en E.coli. Om deze reden mag rauwe melk niet in de Nederlandse supermarkt verpakt en verkocht worden.
Zuivel zoals je gewend bent in de supermarkt te kopen in de vorm van yoghurt, melk, of bijvoorbeeld kwark worden bewerkt door verhitting. Een gevolg van dit verhittingsproces is dat het de mogelijk ziekteverwekkers gedood, maar raken ook belangrijke eiwitten en enzymen beschadigd. Zo gaat ook een groot deel van de knipschaartjes (lactase) verloren die je normaal goed kan gebruiken om de melksuiker, ook wel bekend als lactose, af te breken. Hierdoor kan het lastiger zijn om de lactose in de darmen te verteren en kan het maag- en darmklachten opleveren of beïnvloedt het je microbioom negatief.
De verpakte rauwe zuivel van bijvoorbeeld het merk Rauw Power (wat ik heb gebruikt) is gefermenteerd. De melk wordt rechtstreeks van de lokale boerderijen opgehaald en verzameld voor verwerking via fermentatie. Bij fermentatie zijn er ‘goede’ bacteriën aan de rauwe zuivel toegevoegd die de zuurgraad iets verlagen waardoor eventuele ziekteverwekkers in de melk het niet overleven. Daarnaast zorg je er op deze manier voor dat de nuttige enzymen, eiwitten en bijvoorbeeld een groot deel van de lactase behouden blijven. Door de variatie in goede bacteriën heeft dit een probiotische werking voor je microbioom, en kun je de zuivel een stuk beter verteren. Win-win zou ik zeggen.
Winnen, winnen en nog eens winnen
De manier van verwerking van de bestaande (rauwe) zuivel is dus erg belangrijk. Als je je eenmaal verdiept in de werking en oorsprong van gefermenteerde rauwe zuivel valt ook goed te begrijpen waarom het zoveel voordelen zou kunnen hebben en een toevoeging kan zijn aan ons voedingspatroon.
Op locatie bij Raw Milk Company, Rauw Power. Onderzoeksresultaten omtrent rauwmelkse kefir & gezondheid op muizen.
Rauwe zuivel afkomstig van grasgevoerde koeien (zoals Rauw Power) heeft ook een gunstig effect op de omega 3 en 6 samenstelling in vetzuren. Melk van koeien die (voornamelijk) grasgevoerd zijn bevatten meer omega 3, wat een ontstekingsremmende werking heeft. Melk van koeien die onder andere maïs, tarwe en soja eten (het merendeel van de oorsprong van gepasteuriseerde zuivel) bevatten meer omega 6, wat ontstekingsbevorderend werkt. Met als gevolg dat via de darmflora het immuunsysteem geactiveert wordt waardoor er meer chronische stress en laaggradige ontstekingen ontstaan en in het lichaam tot uiting kunnen komen. Dit kan leiden tot het ervaren van klachten, symptomen en uiteindelijk het ontstaan van chronische aandoeningen.
Op locatie bij Raw Milk Company, Rauw Power. Velen patientervaringen rondom gebruik van rauwe gefermenteerde zuivel.
Een sterk microbioom en diverse darmflora is dus zeker weten een dikke PRE, MUST en kan zeker weten bijdragen aan een betere gezondheid (fysiek en mentaal). Door het fermentatieproces bij de rauwe zuivelproducten (waaronder ook kefir) en daarmee de verrijking van micro-organismen vormt het een probiotische werking. Het consumeren van deze micro-organismen kan bijdragen aan een diverser en gezonder microbioom. Zeker weten winnen dus! Naast rauwe gefermenteerde zuivel bestaan er nog meer voedingsmiddelen die een werking van de darmflora en microbioom kunnen bevorderen, Met name de vezels in een onbewerkt voedingpatroon uit bijvoorbeeld groente en fruit dragen daar zeker aan bij. Ook kan je denken aan zuurkool, kimchi (koreaanse variant op zuurkool), natto of biologische kombucha.
Nog een aanvulling over de samenstelling van de rauwe zuivel. Door enkel het verwerkingsproces via fermentatie behoud de zuivel zijn volle vorm. Waarbij de oorspronkelijke verdeling in macronutrienten (eiwitten, vetten en koolhydraten) ook behouden is gebleven. Bij volle producten worden vaker gezien als boosdoeners bij bijvoorbeeld het afvallen of bij hart- en vaatziekten. Zonder hier nu al te diep op in te gaan (misschien in een later blogje ;) is het belangrijk om zoveel mogelijk van je dagelijkse hoeveelheid eiwitten, vetten en koolhydraten uit natuurlijke voedingsbronnen halen. Zo is de kwaliteit van de voeding die je tot je neemt het hoogst. Dit betekent in mijn geval dat ik kies voor rauwe zuivel, vol product, als aanvulling op mijn overwegend natuurlijk voedingspatroon.
Hoe te gebruiken?
Voor een gezonde darmwerking, wordt geadviseerd 2x daags 100-125 ml rauwe gefermenteerde zuivel of kefir te gebruiken. Indien mogelijk eerste glas van de dag op een nuchtere maag.
Mocht je lange tijd geen zuivel hebben genuttigd probeer het dan rustig en in kleine hoeveelheden te introduceren.
Laat minimaal 15 min tussen het nemen van de rauwe zuivel en een warme drank, anders gaat het schiften in je maag.
Laat de gepasteuriseerde zuivel achterwege indien je last hebt van maag-, darm- of huidproblemen.
Gemiddeld is 4 weken (bijna) dagelijks gebruik van de gefermenteerde rauwe zuivel het effect het best zichtbaar en met name voelbaar.
Bij mij persoonlijk merkte ik na enkele dagen al verandering in de werking van mijn darmen, stoelgang, maag-darmklachten en met name laaggradige ontstekingen van mijn huidaandoening.
Extra tipje: het kan helpen om in het begin even bij te houden (in een boekje of je notities in je telefoon) wanneer en hoeveel je ervan nuttigt of wat je eromheen die dag nuttigt. Zo kan je sneller merken of er iets veranderd of later terug halen wat je precies hebt gedaan.
Waar te bemachtigen?
Het merendeel van de ekoplaza’s en natuurwinkels verkoopt een vorm van rauwe gefermenteerde zuivel. Mocht je willen weten waar je van Rauw Power de producten kan bemachtigen? Neem dan een kijkje op de volgende link: verkooppunten Rauw Power
Winnaars Tipje: Mocht je de rauwe zuivel te zuur vinden smaken, combineer het dan met een stuk fruit. Ook kun je een handje vol blauwe bessen/rood fruit de avond ervoor uit de vriezer halen, het fruit en vocht smaakt heerlijk door de zuivel heen geroerd. Tevens kun je aan je zuivel een aantal druppels vanille extract toevoegen voor wat extra smaak. Handje noten of zelfgemaakte granola en eventueel honing uit de regio erbij en je bent niet meer te stoppen! Enjoy!
Disclaimer
N=1 (gebaseerd op 1 persoon), wat voor mij werkt hoeft niet voor een ander hetzelfde te zijn. Opnieuw geen aansporing tot het gebruik van rauwe zuivel, wel de kennis die ik nodig had om beter te begrijpen waarom het voor mij zou kunnen werken.
Mocht je meer vragen hebben, stel ze dan uiteraard! Zelfs in een uitgebreider blogje kan ik lang niet kwijt wat ik erover weet of kan zeggen, haha ;) Ik zou zeggen doe vooral je eigen onderzoek en doe wat goed voelt voor jou. Mocht je na het lezen van deze blog of informatie de rauwe zuivel proberen, zou ik het echt mega leuk vinden om te horen wat jouw ervaringen zijn. Misschien vormt het voor jou ook wel een match made in de boerderij!
Op geen enkele manier heb ik belangen bij het maken of plaatsen van deze blog of informatie. Vraag altijd advies aan een erkend zorgprofessional, mocht je twijfelen over het gebruik van (rauwe) zuivel.
Bronnen en meer informatie:
Mocht je naar aanleiding van het lezen van deze of voorgaande blog nog informatie missen of meer vragen hebben, neem gerust even contact op!
- Rauwe melk, goed voor elk? Medisch dossier. Dec. 2023
- Raw Milk Company, Rauw Power.
- Abbring S, Xiong L, Diks MAP, Baars T, Garssen J, Hettinga K, et al. (2020). Loss of allergy-protective capacity of raw cow’s milk after heat treatment coincides with loss of immunology active whey proteins. Food Funct. 2020 jun 1;11(6):4982-93.
- Baars, T. Berge, C. Garssen, J., & Verster, J. (2019). The impact of raw fermented milk products in perceived health and mood among Dutch adults. Nutrition & Food Science.
- Baars, T., van Esch, B., van Ooijen, L. Zhang, Z., Dekker, P., Boeren, S., Garssen, J., Hettinga, K. & Kort, R. (2022). Raw milk kefir: microbiota, bioactive peptides, and immune modulation. bioRxiv.
Veel Liefs,