Beau’s journal - Ik was patiënt, maar nu niet meer!

Welkom bij een oprecht inkijkje in mijn hoofd. Ik schrijf al jaren vele notitieboekjes vol met gedachtes om te werken aan mijn mentale gezondheid. Zo heb ik ook al jaren een ‘HS-bijbel’; een boek waarin ik bijhoud en inzichtelijk maak wat ik binnen mijn gezondheid voor voortgang maak, welke leefstijlaanpassingen ik heb gedaan en eerdere jaren ook welke medicatie ik diende te gebruiken en mijn klachtenpatroon. Ik kwam afgelopen weken ergens achter en wilde dit graag even beter uitpluizen. Ik neem jullie hier graag verder in mee.

Mark this day people! Het is een historische dag. Het boekwerk waar ik het net over had, mijn ‘HS-bijbel’, heb ik na vandaag niet meer nodig. Dat is aan de ene kant erg droevig, want het heeft mij veel gebracht. Aan de andere kant is het heel goed, want dat betekent dat het nog beter met mijzelf gaat. Waarom is dat zo? Ik was ‘patiënt’, maar nu niet meer!

De afgelopen weken..

Vandaag ben ik diep in mijn overtuigingen en mindset gedoken. Dat wilde ik al de hele week en eigenlijk ook een groot deel van de voorgaande weken, maar ik bewaarde het tot vandaag. Ik ging er eens even goed voor zitten. Ik wilde namelijk eens kijken of er op mentaal vlak nog een mogelijkheid zou kunnen zijn waardoor ik nog altijd zelf mijn aandoening in stand houd. Iets wat vanuit werkingsmechanismen of met een optimale leefstijl niet verder nog te verklaren is. Ik geloof daar echt in en voel ook dat ik daar zelf dus ook nog winst te behalen heb. 

Ik begon vandaag met een begeleide meditatie om heerlijk in de juiste headspace te komen. Nadien had ik een aantal vragen die mij hielpen in mijn eventuele negatieve limiterende gedachten te duiken. Negatieve, limiterende gedachten, wat houdt dat precies in? Dit zijn gedachten die je vaker (onbewust) herhaalt in je hoofd, welke niet echt feiten hoeven te zijn, maar die jij wel waarneemt als DE waarheid. Deze gedachten kunnen jou tegenhouden om op een bepaalde manier verder te groeien. Bij de ene persoon zijn ze erg aanwezig en overschaduwen of beïnvloeden veel van hun leven, terwijl anderen ze misschien al kunnen opmerken en zich hier minder door laten leiden. Anyway, iedereen heeft ze en zo ook ikzelf. Door de jaren heen heb ik er al heel wat doorgewerkt en blijft dat soms op dezelfde thema’s terugkomen. Hierdoor blijft er tot op bepaalde hoogte altijd wel werk aan de winkel. Vandaag gingen we nog weer een laagje dieper.

Loskoppelen van identiteit 

Ik heb de afgelopen jaren actief gewerkt aan mijn identiteiten, die vaker tot uiting komen in ‘ik ben…’ zinnen. Zo schreef of zei ik vroeger vaker ‘Ik ben chronisch ziek’ waarmee ik het een soort deel van mijn identiteit liet worden. Door in de afgelopen jaren actief ‘Ik ben’ te veranderen in ‘ik heb’ of ‘ik doe’ lukte het om al meer afstand te nemen en te voorkomen dat je in een soort slachtofferrol geplaatst wordt of handelt. Dit lijken kleine veranderingen maar de uitwerking is enorm. Een belangrijke opmerking hierbij is dat slechts het veranderen van “ik ben” naar “ik doe” of “ik heb” niet voldoende is om daadwerkelijk de beperkende gedachte om te draaien. Het gaat erom dat je een nieuw rotsvast vertrouwen krijgt in de nieuwe overtuiging. Je taalgebruik aanpassen is een middel om dat te bewerkstelligen. Hierover lees je hieronder meer.

Doordat ik steeds meer in mijn werkveld en online ging betekenen voor het leefstijl- en zorglandschap werd het vertellen van mijn verhaal een groter onderdeel van mijn dagelijkse bestaan. Dit leidde ertoe dat ik soms het idee had dat ik hierdoor mijn aandoening zelf in stand hield. Zonder mijn aandoening is er misschien geen verhaal? En zonder verhaal, heb ik dan nog wel iets te vertellen of toe te voegen? Kan ik het niet loskoppelen van elkaar en zorgen dat vooral het stuk waarin het mij lukte om mijn gezondheid in positieve zin te verbeteren en eigen regie te pakken belicht kon worden en blijven? Food for thought dacht deze meid. Met andere woorden, de diepte in dan maar. 

Ik ben Beau en ik ben kerngezond!

Waarom heb ik nog steeds HS? Waarom gaat het 95% goed maar toch net niet helemaal weg? Na enkele inleidende vragen kwam ik tot een openbaring. Ik schreef op: “Mijn chronische aandoening beschermt mij om niet terug te hoeven gaan naar wie ik voorheen was (ongezond, dik en onzeker). Oftewel, mijn gevreesde ik. Ik kwam er achter dat ik de overtuiging had dat het hebben van HS mij helpt om mijn noodzaak niet uit het oog te verliezen. Het helpt mij om te voorkomen dat ik terugval in obese-brein-beau-modus, welke onzeker, ongezond en onaantrekkelijk is. Ik was eigenlijk bang om te vergeten waarvoor ik mijn leefstijl, gedrag en mindset heb aangepast en als gevolg daarvan ook mijn passies, energie en ‘why’ zou verliezen. HS functioneerde dus eigenlijk als een ‘constant reminder’. Geloof ik er dan dus toch niet 100%, whole-heartly, in dat ik deze ‘fitste, gezondste, energiekste Beau’ kan blijven zonder een aandoening? Vanaf nu af aan wel! Ik heb HS niet nodig om mij te beschermen. Ik geloof dat ik altijd deze fitte, gezonde, vitale, energieke en purpose gedreven versie van mezelf blijf of zelfs nog beter. “Ik ben Beau en ik ben kerngezond.”

Ookal is het bovenstaande best persoonlijk, wil ik het toch met jullie delen. Ik geloof namelijk echt dat er veel anderen zijn die hier iets aan zouden kunnen hebben en beseffen dat een ander perspectief voor jou mogelijk is! Al is dat maar zo voor één persoon, is mijn missie voltooid. 

Nieuwe overtuiging programmeren

Nu hoor ik je denken: ‘Hartstikke leuk Beau dat je dit nu verder hebt uitgezocht, en nu? Hoe ga je hiermee verder?’. Dat is een hele goede vraag… het is niet zo dat als je eenmaal een limiterende gedachte hebt opgespoord (in mijn specifieke geval was dit dus dat ik HS op een bepaalde manier nodig heb om te doen wat ik wil doen) of zelfs hebt ontmanteld, het je daardoor niet meer kan tegenhouden. Jezelf volledig bevrijden van een beperkende overtuiging vraagt oefening. Je kunt overtuigingen zien als wegen in je brein: hoe groter en vastgeroester de overtuiging, des te dikker is de weg. Een nieuwe overtuiging in je hoofd planten vraagt oefening omdat de nieuwe overtuiging begint als een klein bosweggetje en langzaam moet uitgroeien naar een nieuwe 6-baans snelweg. Dat groeien gaat hand in hand met hoe vaak jij daadwerkelijk handelt en gelooft vanuit je nieuwe overtuiging. Hij wordt sterker en sterker en voor je het weet geloof je er zo erg in dat het standaard gedrag wordt. Tegelijkertijd breek je je oude vastgeroeste overtuiging af. Je hebt door de jaren heen zo vaak vanuit deze overtuiging gehandeld, dat de ANWB en wegenwacht overuren moeten draaien om de dikke 6-baans snelweg voor altijd om te leggen. Pas na vele uren werk is de overtuiging geen onderbewuste gedachte.


Hoe kunnen we concreet oefenen met het omvormen van overtuigingen?

Ergens is het heel simpel, namelijk: opmerken, bekrachtigen en herhalen. Zodra de oude overtuiging als een soort CD’tje afgespeeld wordt, deze opmerken om vervolgens een nieuw CD’tje te plaatsen met je nieuwe overtuiging en deze helemaal plat proberen te spelen. Net zo lang tot deze overtuiging helemaal onderdeel van jou is!

Wat voor mij goed helpt is om het op te nemen in mijn ochtend en avondroutine. Zo schrijf ik iedere ochtend 3 dingen op waar ik dankbaar voor ben en mijn intenties van de dag, mijn nieuwe overtuiging voeg ik daar aan toe. Voor het slapen gaan doe ik vaak een korte visualisatie in mijn hoofd, wie is de Beau waar ik naartoe wil groeien en waar gelooft zij in? Zo stel ik mij dat levendig voor. Ook sijpelt het ook door in je taalgebruik overdag, de manier hoe je verschijnt op je werk of rondom andere mensen, en bijvoorbeeld op social media. Dat voelt zo goed, fijn en passend bij wie ik ben en wil zijn. 

Probeer dus op te merken of je de overtuiging kunt opmerken in je taalgebruik, wat je zegt tegen anderen en bovenal in je eigen gedachtes. Vaak kom je door het stellen van de juiste vragen steeds een stapje verder en dieper in je (onderbewuste) gedachten. Daar zit de oplossing, of het nou gaat om je gezondheid of om andere behoefte of wensen die je hebt in het leven. 

De vragen die mij aan het denken hebben gezet en jou ook kunnen helpen zijn: 

  • Waar sta je nu? Wat gebeurt er nu? Wat werkt goed voor jou? Wat werkt minder goed voor jou?

  • Wat zijn je behoeften of wensen?

  • Wat maakt dat je deze behoeften of wensen niet NU kunt vervullen? Wat houdt je tegen? Waar geloof jij in waarom het voor jou niet mogelijk is? Vaak zijn dit je limiterende gedachten die je tegenhouden om het te bereiken. 

  • Wat zijn de positieve dingen die jouw negatieve, limiterende gedachten hebben opgeleverd? Wat hebben ze jou gebracht? 

  • Wat zijn de lessen die jouw negatieve limiterende gedachten je kunnen leren? Hoe houden ze jou klein of proberen ze jou te beschermen? Ga hier wel even goed voor zitten. Krijg je een oppervlakkig antwoord, graaf dan nog even dieper door steeds opnieuw te vragen waarom dat zo is. Waarom zie ik dat zo? Is dat überhaupt wel waar? 

  • Wat zijn 3 manieren om jezelf niet meer ‘klein’ te houden vanaf nu?

  • Welke woorden of zinnen kun jij in je taalgebruik aanpassen om hierbij te helpen? Denk aan woorden of zinnen die in limiterende gedachten voorbij komen. 

  • Welke content of personen in je leven kunnen nog invloed uitoefenen op het in stand houden van deze negatieve limiterende behoeften. Kun je een manier bedenken om hier beter mee om te gaan? Kun je je omgeving zo inrichten dat je je nieuwe overtuiging extra kracht bij zet? Denk aan personen of accounts ontvolgen,  een moeilijker gesprek aangaan op je werk of met vriendinnen, betere grenzen aangeven zowel sociaal als online. 


Ik vond het heel waardevol om dit met je te delen. In het bijzonder omdat ik nu zelf ook zo in dit thema zit. En zoals wel vaker in de afgelopen jaren leer ik  de inhoud van mijn brein op steeds een andere manier kennen. Dat wil niet zeggen dat het makkelijk is om hiermee aan de slag te gaan, verre van zelfs. Het kan best een uitdaging zijn en daar ben ik me zeker bewust van. Echter zul je merken dat het oefenen met het uitpluizen van beperkende overtuigingen je helpt om in de toekomst steeds sneller door te krijgen wanneer je jezelf beperkd door een gedachte. Je leert er steeds sneller en adequeter op te acteren. Zo vorm je jezelf ook steeds meer naar de persoon die je diep van binnen wilt zijn. Bizar lekker, geloof me!


Veel liefs,

Vorige
Vorige

Van ziekte en belemmeringen naar gezondheid en gedrag, met behulp van Positieve Gezondheid!

Volgende
Volgende

Waarom zou (gefermenteerde) Rauwe Zuivel voor jou kunnen werken?