Van ziekte en belemmeringen naar gezondheid en gedrag, met behulp van Positieve Gezondheid!

Een gebrek aan perspectief bracht mij meer dan 10 jaar terug in beweging. Nog voor ik van het gedachtegoed van Positieve gezondheid af wist, praktiseerde ik de principes zelf al langer waarmee ik veel gezondheidswinst behaalde en meer eigen regie kreeg over mijn gezondheid. Reden genoeg om hier meer over te weten en te kijken wat het voor jou zou kunnen betekenen. 

We zijn mega goed in pleisters plakken

Allereerst even een schets in waar we nu staan binnen de gezondheidszorg in Nederland en waarom we de visie van Positieve Gezondheid binnen de zorg hard kunnen gebruiken. De eerste hulp en acute zorg zit uitstekend in elkaar en de meeste mensen kunnen daarna ook prima hun weg vervolgen. Echter is er naast de acute zorg ook een hele grote groep mensen waarbij chronische klachten of aandoeningen een groot effect hebben op hun dagelijks functioneren en kwaliteit van leven. Naar mijn mening is deze tak van het zorgsysteem nog onvoldoende ontwikkeld. Voor die mensen is een andere aanpak en visie noodzakelijk waar in de huidige zorg nog onvoldoende op wordt ingezet. Vaak kunnen oorzaken niet achterhaald worden en krijg je de ene na de andere pleister op je wond geplakt zonder dat de verwondingen van binnenuit worden geheeld. Ook hebben de klachten en uitingen  een aanzienlijk effect op hun leven en weten zij zich daar geen weg uit te vinden. Het lijkt meer op symptoombestrijding dan het focussen op de oorzaak aanpakken. Voor die mensen geldt nu vaak: red je er maar mee! Koop je eigen pleisters en begin ze te plakken!

De invloed van leefstijl 

​​Uit onderzoekt blijkt dat 70 tot 90% van de huidige welvaartsziekten en chronische aandoeningen direct of indirect te herleiden  is naar de leefstijl van mensen. Een groot deel van klachten, symptomen en aandoeningen kan voorkomen worden door andere leefstijlkeuzes te maken. Enkele voorbeelden van zulke welvaartsziekten zijn hart- en vaatziekten, diabetes (suikerziekte), obesitas, COPD, perifeer vaatlijden, metabool syndroom (hoge bloeddruk, buikomvang, verhoogd cholesterol, verstoring bloedsuikerspiegel), orthopedische aandoeningen en nog veel meer.

Nu hoor ik je denken: ‘Leuk Beau, maar het is niet gemakkelijk om andere leefstijlkeuzes te maken. De wereld maakt het namelijk ontzettend makkelijk om een ongezonde keuze te maken door een overvloed aan prikkels en ongezonde verleidingen.’ Dat begrijp ik volkomen,  maar het goede nieuws is dat we zelf wel giga veel effect kunnen uitoefenen op de keuzes die we maken. Leefstijl vormt de basis van alles wat we dagelijks doen, of je het nu wilt of niet. Je zult toch iedere dag opstaan vanuit je bed, eten, slapen, bewegen, in contact zijn met anderen, hopelijk een momentje van ontspanning vinden en eventueel gebruik maken van middelen, zoals medicatie innemen of misschien gebruik maken van genotmiddelen (roken, alcohol, drugs). Dit alles valt onder de noemer van leefstijl. We maken honderden leefstijlkeuzes op een dag. Of deze in ons voordeel werken en onze gezondheid ondersteunen of dat zij deze tegenwerken hebben wij zelf in de hand!


Waar je aandacht aan geeft groeit! 

Een quote waar je veel aan gaat hebben is: “Waar je aandacht aan geeft groeit”. Dit betekent: waar je energie aan geeft, krijg je meer van terug. Je hebt zelf de keuze waar je je aandacht op richt en hoe je met dingen omgaat. Dit sluit erg mooi aan bij het ervaren van je gezondheid en hoe je hier zelf invloed op kunt uitoefenen. 

Hoe ga jij dit doen?

Probeer eens uit te zoomen van je huidige situatie en kijk met een helikopterview naar hoe jij nu je leven leeft. Waar heb je heel veel aandacht voor en gaat je energie naartoe? Werkt dit in je voordeel of vormt dit een negatieve spiraal? Het is belangrijk om hierover goud eerlijk te zijn naar jezelf, anders kom je niet verder. Hierbij is geen enkel antwoord goed of fout.

Toen ik in 2015 mijn leefstijl wilde veranderen was er weinig aandacht voor wat ik belangrijk vond en waar mogelijkheden lagen om zelf invloed uit te oefenen. Ik wist toen ook nog niet van het bestaan van Positieve Gezondheid. Pas later leerde ik dat er een heel gedachtegoed bestond wat deze visie ondersteunt. Natuurlijk kan deze dan ook niet ontbreken en kunnen we die als perfect startpunt gebruiken. 


Positieve gezondheid

Positieve gezondheid is een brede benadering die de focus op ziekte en belemmeringen verschuift naar gezondheid en gedrag. Dit sluit mooi aan bij wat we hiervoor hebben besproken over waar je aandacht aan geeft groeit. Het helpt je om te denken in mogelijkheden en te werken aan een positiever perspectief. Aan de hand van de volgende zes dimensies krijg je een overzichtelijk beeld van hoe jij je gezondheid op dit moment ervaart: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren.

Hoe jij je gezondheid nu ervaart wordt uitgedrukt in het gezondheidsoppervlak. Door in te vullen waar jij nu staat wordt inzichtelijk waar jij winst kunt behalen. En het mooie is; je kiest zelf wat je belangrijk vindt en waar je je focus op legt. Voorbeelden wat onder deze dimensies valt zie je in afbeelding hieronder.

Waar ligt jouw invloed?

  • Klik op deze link en vul de volwassenen tool in. De vragen verschijnen in het scherm.

  • Vul de tool in voor jezelf (duurt gemiddeld 5 minuten), Hoe voel jij je op dit moment?

  • Markeer de vragen die jij belangrijk vindt.

  • Druk linksboven op het download knopje (kies vervolgens om bestand uit te printen of op te slaan).

  • Bewaar hem voor jezelf, print hem uit en hang hem ergens op waar je hem regelmatig kan zien.

Beantwoord na het invullen van het spinnenweb de onderstaande vragen kort voor jezelf:

  1. Wat valt je op als je naar jouw spinnenweb kijkt? Oftewel, waar ligt je focus?

  2. Welke pijler is voor jou het belangrijkst?

  3. Waar zou je mee aan de slag willen gaan? Waar zie jij mogelijkheden? Wie of wat heb jij nodig om je hierbij te helpen? 

Tipje: bespreek het spinnenweb en eventuele behoeften met je zorgverlener of huisarts. Zo laat je hen ook weten wat jij belangrijk vindt en kunnen zij jou hierin mede ondersteunen.


Waar je mee begint, maakt geen reet uit! 

Het is belangrijk te onthouden dat het geen ene reet uitmaakt met welk puntje jij begint of waar jij je op wilt gaan richten. Als je je focust op een dimensie of element van een dimensie en daarin stapjes zet heeft dat effect op je hele gezondheidsoppervlak. Voorbeeldje: Stel je zit niet lekker in je vel en je denkt negatief over jezelf. Je baalt vaak over jezelf en over waarom het je niet lukt om een verandering lang vol te houden of überhaupt in actie te komen. Je mentale welbevinden zou hierdoor niet heel lekker scoren. Vervolgens daalt je levensenergie (zingeving). Je blijft hetzelfde ongezonde gedrag herhalen waardoor je dagelijks functioneren (zorgen voor jezelf) en lichamelijke functies ook verslechteren. Een grote valkuil is dat je dan denkt: ‘laat maar zitten, niets gaat goed. Ik weet niet waar ik moet beginnen dus dan doe ik maar niets.’

Maar het mooie van alles is dat het ook andersom werkt. De grote truc is juist door te kijken naar welke punten misschien al wel goed gaan, waar jouw sterke kanten zitten of waar je wel heel veel invloed op hebt. Daar ga je vervolgens mee aan de slag. Je doorbreekt de negatieve spiraal door een kleine verbetering op een element uit een van de zes dimensies (bijv. beter slaapatroon, gezonder eten). Dit zorgt voor een giga verandering in hoe je je voelt. Een voorbeeld van hoe een klein stapje een positieve spiraal in gang zet is het volgende. Je werkt aan je eigen overtuigingen. Daardoor verbeter je je beeld over jezelf. Vervolgens zit je lekkerder in je vel, heb je energie en heb je meer zin om beter voor jezelf te zorgen. Je gaat meer bewegen, waardoor je beter slaapt en betere voedingskeuzes maakt. Zie je wel… je kan de loop op ieder moment voor jezelf omdraaien en het zit hem vaak in het focussen op de kleinste verandering.

Persoonlijke ervaring

Als ik jaren geleden een dag of week minder kon bewegen door een opvlamming van mijn aandoening (ontstekingen in mijn liezen), kon ik extreem balen van wat ik allemaal niet kon doen: bewegen, fietsen, sporten of uitjes ondernemen. Dit was erg jammer, want het hielp mij niet verder. De eerste stap die mijn positieve spiraal op gang bracht was bedenken waar ik wel invloed op had, zoals het eten wat ik die dag in mijn mond stopte. Doordat ik beter at hielp ik mijn lichaam om beter te herstellen en was ik weer sneller in staat om te bewegen. Hiermee vergrootte ik mijn gezondheidsoppervlak.

Daarnaast ben ik nog eens diep in mijn gezondheidsoppervlak gedoken na een onverwachte kleine ingreep die ik heb ondergaan. Tijdens mijn herstel was ik opnieuw niet in de beste staat om veel te bewegen of sociale of werkgerelateerde activiteiten uit te voeren. Wel heb ik een goed dagdeel de tijd genomen om op mentaal vlak verbeteringen te maken die mij vervolgens weer enorm hielpen om verder te werken aan de fitste, gezondste, energiekste, gepassioneerde en gedreven versie van mezelf.

Lang verhaal kort, was je eerder nog niet aangehaakt op de Positieve-Gezondheidstrein? Beter stap je gauw in want het kan je leven en gezondheid mega verrijken. Ik ben al jaren fan, nog ver voor ik wist dat het gedachtegoed bestond en met veel trots heb ik mijzelf hier al jaren terug ook in geschoold. Mocht je meer willen weten of er niet uitkomen check dan vooral mijn socials of de onderstaande linkjes.


Veel liefs,

Vorige
Vorige

De impact van chronische stress: een onzichtbare vijand

Volgende
Volgende

Beau’s journal - Ik was patiënt, maar nu niet meer!